Dietní vláknina – jednoduché kroky pro kontrolu váhy a zlepšení zdraví


Více jak dvě třetiny populace trpí nadváhou nebo jsou obézní. Obezita zvyšuje riziko chronických chorob jako je metabolický syndrom, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění nebo diabetes mellitus 2. typu. Zlepšení přístupu k pravidelnému cvičení a úprava stravy mohou pomoci s prevencí před těmito chorobami.

Zvýšení příjmu vlákniny v potravě je spojováno se sníženým rizikem zánětů, kardiovaskulárních chorob, cukrovky a obezity. Konzumace vlákniny je dále spojována se zdravím trávicí soustavy a zvýšenou imunitou. Tyto zdravotní a redukční výhody přímo nebo nepřímo souvisí s efektem, který má vláknina na udržování množství pozitivně působících bakterií střevní mikroflóry, tvorbu stolice, celkový energetický příjem, chuť k jídlu a pocit sytosti a celkové stravovací návyky tedy.

Kolik vlákniny?

Doporučované množství vlákniny je určeno na základě ochrany před srdečními chorobami a je nastaveno na min. 30 g na den. Přesněji 14 g na na 4 000-4 500 kJ/den.

Co je vláknina? Dobré zdroje vlákniny.

Vláknina je označení pro jedlé nestravitelné sacharidy. Příklady vlákniny jsou: celulóza (polysacharid, který je součástí stěn rostlinných buněk), hemicelulóza (obklopuje celulózu), beta glukany (oligosacharidy nebo polysacharidy, které se nacházejí v ječmeni, ovesných vločkách, houbách, řasách), pektiny (viskózní vláknina v bobulovitém ovoci), psyllium (vysoce viskózní vláknina ze slupek psyllia) a rezistentní škrob (nestravitelný škrob ve stěnách rostlinných buněk).

Dále se dá vláknina charakterizovat podle toho zda se jedná o prebiotika a jaký má metabolický efekt. Její obsah v potravě ovlivňuje reakci glykémie na konzumovanou potravu, důležitý faktor v redukčním režimu. Chcete se dozvědět o vláknině a hubnutí více. Chcete se dozvědět o vláknině a hubnutí více

Rate this post