Třešně aneb jak zužitkovat třešně i s peckou


Miluju třešně. Od malička jsou pro mě třešně synonymem začátku léta. Babička měla dva stromy, vysoké a špatně dostupné. Měla jsem ráda po nich lést a cpát se třešněma.

Dneska po stromech už nelezu, ale třešně jsou moje nejoblíbenější ovoce.

Období třešní u nás právě nastalo. Rodiče mají jen jeden strom, ale úrodou letos vydá za tři. Je škoda, že je to jen krátké období, kdy třešně dozrávají. Tím více ale využívám tohoto období a stává se ze mě  hospodyňka, která z třešní zužitkuje úplně všechno.

Čerstvé, právě utržené třešně jsou nejlepší, protože třešně jsou háklivé na převoz i skladování. Třešně jsou z 82% tvořeny vodou. Obsahují jen málo bílkovin a tuků, ale  je v nich až 15% cukrů, zejména glukozy a fruktozy.

Obsahují v malém množství vitaminy A, C, E, B1, B2 cs.wikipedia.org. Ze stopových prvků v třešních najdeme sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo.

Konzumace třešní se doporučuje při některých onemocněních  – dna, revmatoidní artritida, artróza, arterioskleróza, chronická zácpa. Očistné kúry napomáhají při detoxikaci organismu, čistí krev, játra ledviny, pomáhají při nadváze.

Čerstvé třešně jsou nejlepší. Kromě přímé konzumace můžete třešně použít do nepečených moučníků, pohárů nebo koktejlů. Výborné jsou zelené smoothies s třešněmi nebo třešňové želé s chi semínky. Někdo mívá z třešní zažívací problémy. Po konzumaci se v tomto případě vyhněte pití vody.

Kdo by neznal bublaninu. Pro mě je nejlepší piškotová bublanina, která je z čerstvých vajec bez přidání tuku a třešně jsou samozřejmě s peckama. Zde najdete recept.

Rozvařené odpeckované třešně jsou výborné na palačinky a lívance. Nebo na vanilkovou zmrzlinu.

Třešňový kompot. Kdo by neznal. Kromě kompotu můžeme uvařit výborný třešňový džem, na který jsou dobré nejzralejší plody.

Mražení je další možností konzervace. Já si mrazím celé třešně na bublaninu a odpeckované na výrobu zmrzliny a na třešňovou omáčku na palačinky.

  • Vypeckované třešně zmražené na tácku
  • Zmražené třešně dám do sáčků
  • Třešňová dřeň ze zmražených plodů

Využívám také sušičku. Suším celé plody a po částečném usušení pecku lehce vyndám. Koncentrace cukrů při sušení se zvyšuje, jsou proto sladké i méně zralé třešně. Jen jejich barva už není červená, jsou spíše jako hrozinky. Bohužel se mi nedaří usušené třešně dlouho skladovat https://cs.wikipedia.org/wiki/Laktovegetari%C3%A1nstv%C3%AD. Jsou tak výborné, že je brzy sníme.

Letos zužitkuju i stopky od třešní. Naložila jsem je do lihu, protože prý obsahují jód. Užívání výluhu napomáhá při problémech se sníženou funkcí štítné žlázy.

  • Naložené stopky v lihu

Část stopek jsem usušila. Našla jsem tip na čaj ze sušených stopek, který prý voní po třešních a je dobrý při kašly. Zatím jsem nezkoušela.

  • Sušené stopky

Suším i pečlive omyté pecky. Jsou výborným akumulátorem tepla, a proto se používají do nahřívacích polštářků. Nahřáté je můžete přikládat na bolestivé klouby, dětem na příško nebo na čelo při zastydlé rýmě.

Rate this post