Vepřové závitky se špenátem


Vepřové maso mám ráda a nevyhýbám se mu. Je pravda, že třeba krkovici nejím vůbec nebo jen výjímečně a bůček to samé, ale opravdu mám ráda kotlety (pečeni).

Kotlety patří k libovější části vepřového. Nejlepší je samozřejmě maso domácí.  Když je připravuju, viditelný tuk ořežu. Výhodou je, že kotlety jsou rychle hotové, dají se připravit jako minutka, upéct, podusit, zavinout…

Masové závitky je jídlo tak variabilní, že nikdy nemusíte jíst to stejné jídlo. Můžete připravit malé závitky z plátků masa nebo velkou roládu a tu krájet na plátky. Jako náplň se dá použít téměř jakékoliv zelenina https://cs.wikipedia.org/wiki/Poruchy_p%C5%99%C3%ADjmu_potravy. Kromě variabilnosti, je to jídlo i hezké na pohled.

Možná vás překvapí, že používám zaprvé vepřové maso a ještě smetanu a prezentuji recept jako na hubnutí. To se ale nevylučuje. V poslední době se velice přikláním spíše ke stravě nízkosacharidové (trochu paleo, doporučení  Valdo Zlatoše, který opravdu odborník na zdarvý životní styl a hubnutí).

Důležité je, co si k takovému jídlu dáte jako přílohu

  • Postup

Z kotlet odstraňte viditelný tuk a naklepejte paličkou.

Posolte a opepřete z obou stran.

Na kotlety navrstvěte špenát. Může ho být opravdu hodně. Lístky se při zavinování a tepelnou úpravou hodně stlačí.

Zaviňte a naskládejte do hrnce či pekáčku (který může i do trouby).

Zalijte 1/2 kelímkem smetany, přidejte celý stroužek česneku a pomalu poduste na plotně. Kdyby se smetana začala příliš vyvářet, trochu podlejte vodou. Nepodlévejte ale příliš, aby se vytvořilo jen trochu šťávy.

Když je maso měkké, dejte na každý závitek trochu sýra a vložte do trouby pod gril.

Rozpis receptu je na tři porce. Jako přílohu si dejte jen syrovou zeleninu. Zvolila jsem papriku a okurku. Manžel by se bez přílohy neobešel, tak k tomu dostal opečené brambory i zeleninu. Manžel by se bez přílohy neobešel, tak k tomu dostal opečené brambory i zeleninu

Rate this post